Skip to content

Date Release: 8/9/2023

Chiari II Malformation dikesan semasa sesi Sono Ultrasound 

 

Fetal ultrasound of type 2 and 3 Chiari malformation

 

Chiari II Malformation (CM-II), juga dikenali sebagai kecacatan Arnold-Chiari, ialah kecacatan kongenital dimana ciri-cirinya ialah tisu otak memanjang ke dalam saluran tulang belakang. Ia berlaku apabila bahagian tengkorak mempunyai bentuk yang salah atau lebih kecil daripada biasa, menekan otak dan memaksanya ke bawah. 

 

Chiari Malformation adalah kelainan kongenital, ia terjadi semasa perkembangan janin di dalam kandungan iaitu pada struktur cranial dan tulang belakang. Ini mengakibatkan berlakunya anjakan pada ,cerebellum, medula, dan ventrikel keempat melalui foramen magnum.  

 

Terdapat tiga jenis kategori Chiari Malformation, dimana ia bergantung kepada masalah perkembangan otak atau tulang belakang yang terjadi. 

 

Kecacatan Chiari jenis 

Terjadi apabila tengkorak dan otak berkembang. Akibatnya, tanda dan gejala mungkin tidak berlaku sehingga lewat masa kanak-kanak atau dewasa 

Kecacatan Chiari jenis 2   

hadir semasa lahir (kongenital) 

Kecacatan Chiari jenis 

hadir semasa lahir 

 

Dalam kecacatan Chiari jenis 2, jumlah tisu yang lebih besar memasuki ke saluran tulang belakang berbanding dengan kecacatan Chiari jenis 1. 

 

Tanda dan gejala Chiari Malformation Type 2 ini biasanya yang berkaitan dengan tanda kecacatan spina bifida yang dipanggil myelomeningocele yang selalunya melibatkan kecacatan Chiari jenis 2.

Dalam myelomeningocele, tulang belakang dan saluran tulang belakang tidak menutup dengan betul sebelum kelahiran. 

 

Tanda dan gejala bagi Chiari Malformation Type 2 : 

  • Perubahan dalam corak pernafasan 
  • Pergerakan mata ke bawah dengan pantas 
  • Masalah menelan, seperti tersedak 
  • Kelemahan pada lengan 

 

Chiari malformasi jenis 2 biasanya dapat dikesan dengan Sono Ultrasound semasa kehamilan. Ia juga mungkin didiagnosis selepas kelahiran atau pada peringkat awal bayi. 

Translate »