Skip to content

Frequently Asked Question

Untuk lihat keadaan rahim, kilang telur dan sebarang patologi seperti nak lihat “cyst”, “fibroid”. Kalau tak mengandung, pilih slot “Gynae Scan” di ruangan “general health”. Kalau mengandung, ambik “2D Growth Scan” pun boleh. Kita akan imbas keadaan bayi dan keadaan rahim ibu sekali.

PERLU kalau untuk lihat awal kehamilan bawah 10 minggu supaya senang nampak, untuk bayi yang sudah besar (trimester ke 2 ke atas), tidak perlu pundi kencing yang penuh.

Boleh, selepas habis pantang.

Transvaginal Scan (TVS) – kita akan masukkan prob melalui vagina.
Uterus + Ovary+ Bladder scan atau Transabdomen (TA) Scan – kita imbas dari atas badan saja. Fungsi kedua- duanya adalah sama saja untuk tgk keadaan rahim dan kilang telur. Sekiranya ada keperluan, kita akan syorkan buat TVS scan. Bergantung pada keputusan dari sonografer.

Semua imbasan kehamilan boleh melihat jantina sekiranya bayi bagi kerjasama.

Semua imbasan kita akan buat “growth scan” kecuali “gender scan” kerana “gender scan” hanya untuk lihat jantina sahaja.

Pakej 4D/5D sahaja ada disertakan video. 2D tidak ada video.

4D/5D boleh buat seawal 17 minggu tetapi untuk lihat muka bayi yang lebih jelas boleh dilakukan semasa bayi berusia antara 27 hingga ke 32 minggu. Ini juga bergantung pada kerjasama bayi dan kecukupan air ketuban.

Boleh tapi ulangi imbas kali ketiga akan dikenakan bayaran baru. “Repeat scan” hanya diberi sekali sahaja.

Sebelum datang untuk scan 4D/5D, ibu disarankan untuk makan terlebih dahulu. (ini tips sahaja). Kecukupan air ketuban, kedudukan uri dan posisi baby turut mempengaruhi gambar 5D yang cantik.

Emel akan dihantar dalam masa 3 -5hari bekerja. (Tak termasuk hujung minggu).

2D: “Growth Scan” untuk lihat perkembangan dan tumbesaran bayi dan jantina bayi.
4D: untuk lihat muka bayi berserta video.
5D: untuk lihat muka bayi yang lebih cerah, “skin colour” berserta video.

Seawal 16 minggu tetapi untuk lebih jelas dan tepat, dicadangkan 20 minggu ke atas. Boleh pilih slot “Gender Scan” atau “2D Growth Scan”.

Boleh. 2D scan kita akan lihat perkembangan dan tumbesaran bayi, jantina, air ketuban, kedudukan uri dan keadaan sekeliling rahim untuk lihat patologi lain juga.

Boleh, Translabial Scan.

Teknik imbas kedudukan rahim dengan cara letak prob pada labia.

Boleh ambil pakej Lower Abdomen Female (Uterus+ovaries+Bladder), RM100

Detail Scan + 2D tak dapat video.

Detail Scan + 4D/5D sahaja akan disertakan video.

Ambil pakej 2D (Growth Scan) – Anggaran berat bayi, jumlah air ketuban, kadar denyutan jantung bayi, kedudukan semasa bayi.

Growth Scan – Untuk tengok saiz, berat dan perkembangan bayi.
Detail Scan – Untuk tengok saiz bayi, tulang kaki tangan, struktur jantung, otak, organ dalaman, jantina, jumlah air ketuban, kedudukan uri,dan berat bayi

Termasuk gambar scan 2D (Anggaran berat bayi, jumlah air ketuban, kadar denyutan jantung bayi, kedudukan semasa bayi) dan video bayi dalam bentuk silhouette.
Tak semua cawangan ada 6D Scan.

6D Scan atau boleh dipanggil sebagai silhouette ialah untuk lihat muka baby dan keseluruhan badan. Biasanya dibuat dalam 8-15 minggu. Ada video. 6D Scan hanya ada di cawangan Sri Petaling, Jenjarom, Bangi dan Klang.


Detail Scan – Untuk tengok saiz bayi, tulang kaki tangan, struktur jantung, otak, organ dalaman, jantina, jumlah air ketuban, kedudukan uri,dan berat bayi. Scan ini dalam hitam and putih. Tak ada video.

Ada kemungkinan “device” yang ibu guna tidak sokong. Cuba guna alatan lain seperti komputer/laptop/tablet.

Tak boleh. Report Detail Scan yang dikeluarkan hanya dibuat oleh sono dan tidak diiktiraf oleh mana² syarikat insurance. Report bagi tujuan insurans hanya boleh dikeluarkan oleh doktor yang diiktiraf sahaja.

Translate »